Български Щикове Част 2 – Щикове за Манлихер М95 с Българска Приемна Маркировка

Както Казазян пише, в сравнение с щиковете за М88, тези за М95 са маркирани с лъвчета доста по-рядко. Това обаче не пречи да разгледаме вариантите.

Първият е производство за Зимсон, като маркировката е същата като на щиковете за М88 производени от тази фирма – малко лъвче в основата напречно на острието.Много от щиковете за М95 са останали на склад в БНА след края на Втората Световна Война и съответно често са подменяни чирени и дори и кръстачките.

Вторият щик е на ŒWG, като лъвчето пак е в основата на острието, но този път успоредно.

Третият е произведен в Будапещ FGGY. Лъвчето е малко по-различно от това, слагано то другите производители.

Това са и всички производители на щикове за М95 с българска маркировка. Имам и един единствен подофицерски щик с лъвче, унгарско производство. Той е от щиковете, преработени на прадни ножове за офицерския състав на 28-и Стремнски Пехотен Полк през Първата Световна Война. Чирените са подменени с рогови и украсени с вензела на цар Фердинанд I. Лопусът също е специална изработка.

И накрая, тук е мястото и на преправката на Софийски Арсенал за М95 от гръцки Манлихер Шьонауер М1903. Интересно е че на моят образец бутонът е от обратната страна на дръжката в сравнение с щиковете за М95.

Някои от лопусите за М95 също са маркирани с лъвче и надпис на военното министерство и интендантството, където са били съхранявани.