Бенитез и Барбие – Щитове от Африка, Юго-Източна Азия и Океания

В някои от книгите за африканско оръжие са показани и част от доспехите – щитове, шлемове и ризници. Като най-масово използваното защитно въоръжение щитовете получават най-голямо внимание и има и две книги изцяло посветени на тях. От тях книгата на Плашке и Цирнгибл е много скъпа и трудна за намиране, но за сметка на това книгата на Барбие и Бенитез е все още напълно достъпна. Тук е моят кратък преглед на тази книга.

Книгата е голям формат с твърди корици. В нея са представени 100 щита от колекцията на музея за изкуство Барбие-Мюлер в Женева. В началото, както е прието има няколко глави посветени на историята и развитието на щита като средство за защита, но най-интересната част е тази, в която са показани самите щитове. Всеки щит е представен на две страници – една с описание, информация и където е възможно, стари снимки на воини, носещи такъв тип щит, а на другата страница с голяма цветна снимка.

В Африка разнообразието от щитове е голямо. Книгата на Бенитез и Барбие не ги обхваща всичките, но почти половината от щитовете в каталога са от черния цонтинент, което помага. Едно от най-големите достойнства на книгата е че накрая има секция с бележки и препратки към източници за всеки един от щитовете, което дава възможност за по-задълбочено допълнително проучване.

Щитовете са атрактивни, но основният проблем при колекционирането им е големия им размер и многото място, което заемат, особено ако са експонирани. Това за мен лично означава, че ще се огранича само до няколко щита и то предимно такива, с по-малки размери, като например сомалийския гашан, който вече показах в блога. Но дори и за няколко щита е хубаво да има справочници и книгата на Барбие-Мюлер е една добра основа в това отношение.