Гутовски “Оръжия и Доспехи на Татарите” – Преглед

Татарски оръжия и доспехи има в някои книги от по-общ характер – например Ривкин разглежда подробно развитието на татарските саби в неговата книга за източни мечове и саби. Но специално посветени на темата издания почти няма, освен книгата на Яцек Гутовски. В нея на полски и английски е разгледана историята на татарите в Полско-Литовската Уния, а после в отделна глава са описани оръжията и доспехите им.

Най-интересната част е каталогът, където са публикувани татарски оръжия, доспехи, флагове и дори униформи от музеи от цял свят, но предимно от Полша. Описанието на каталожните номера е само на полски. За съжаление много от илюстрациите са черно-бели. Книгата е сравнително малък формат и с меки корици, но въпреки това снимките са достатъчно големи и с добра резолюция. Интересно е да се види развитието на татарските шлемове от средновековието до по-късните мисюрки. Най-голямата и важна част от каталога са сабите, от монголското нашествие чак до 18-и век. След края на производството в степите разнообразието от вносни остриета е голямо, като дори е показана една сабя с мамелюкско острие от 15-и или началото на 16-и век.

Като цяло оригиналните татарски саби са доста редки и може би заради това не са обект на изследване от други автори. Отделно татарите нямат собствена държава и както обикновено се случва с такива народи, интерест към материалната им култура е по-нисък. В резултат на това тази книжка остава единственият справочник изцяло по темата засега.