Древни Оръжия от Колекция Ватеви с автор Нарцис Торбов

Някои от най-важните оръжейни колекции са частните колекции. Колекцията Ватеви е в тази категория и за радост, освен че преди няколко години част от нея беше изложена в Археологическия Музей в Пловдив, постепенно върви и публикуването й. Засега са издадени две книги: първата, посветена на сбирката от около 500 боздугана от средновековието и втората, каталог на оръжията и доспехите от древността. Тук ще разгледам каталога на античните оръжия, а боздуганите ще ги оставя за по-нататъшен пост.

В началото на книгата е научната част – описания на отделните групи предмети и сравнения с публикувани подобни находки от България и чужбина. Акцентът е върху използването на оръжията и доспехите по нашите земи, първоначално от траките, а впоследствие от римските легионери разположени на Балканите. Следва самият каталог, където оръжията са представени с големи, цветни снимки така че детайлите по тях да се виждат добре. Накрая книгата завършва с кратък анонс че следващия том, посветен на средновековните оръжия в колекция Ватеви се подготвя за печат. В анонса са показани два върха на копия и един тризъбец.

Цената на книгата е сравнително висока – 130 евро. При покупка на двете книги – тази и за боздуганите има малка отстъпка от 20 евро общо. При тази цена, струва ли си покупката? За тези с голям интерес към античното оръжие от нашите земи, книгата е определено необходима, защото показва голям брой разнообразни находки, някои с много високо качество, които допълват публикуваните оръжия в музеите. В сравнение с каталога на колекцията на Васил Божков, където текстът от Иван Маразов е основно посветен на художествения аспект на предметите, тук информацията е изцяло за оръжията като оръжия, което на мен лично ми допада повече като подход. В заключение, очаквам следващия каталог, където ще бъдат публикувани средновековните оръжия в колекцията Ватеви с нетърпение.