Ислямски Оръжия и Доспехи от Кралските Оръжейни – Преглед

Книжката “Ислямски Оръжия и Доспехи от Кралските Оръжейни” с автор Том Ричардсън е малък формат със 128 страници всичко на всичко и нa цената от десетина долара аз нямах почти никакви очаквания. Може би точно за това останах приятно изненадан, когато я получих. Не знам кога ще имам възможност да посетя музея на Кралските Оръжейни в Лийдс, а книжката ми дава възможност да видя някои от най-интересните експонати.

Замисълът на книжката е да представи ислямските оръжия и доспехите в колекцията на Кралските Оръжейни по начин, достъпен за всички, включително и читатели без сериозен интерес и познания по темата. След кратък увод, експонатите в книгата са разделени на географски принцип – Османска Империя, Арабия, Северна Африка, Персия и Ирак, Индия и накрая Индонезия и Филипините.

Въпреки малкия обем, авторът е подбрал наистина интересни експонати, които са представени с хубави цветни снимки. Придружаващият тект е доста кратък и от него няма как да научим кой знае какво, но аз за себе си намерих много интересни неща в частта за Северна Африка, които не бях виждал преди. Само за тях, за мен книжката си струваше.

Много музеи или не публикуват нищо, или публикуват големи трудове по специфични теми. Кралските Оръжейни са предприели друг подход с цяла поредица от малки книжки, в които е показана забележителната им колекция по масово достъпен начин. Надявам се някой ден да я посетя на живо.