Ислямски Оръжия от Метрополитън Музея – Преглед

Преди години имах възможност да посетя Метрополитън Музея в Ню Йорк и признавам, че прекарах почти цялата визита в оръжейната. Основната част от експонатите са европейски оръжия и доспехи, но има и доста сериозна секция посветена на оръжия от ислямския свят. Радващо е, че наскоро излезе и каталог – Islamic Arms and Armor in the Metropolitan Museum of Art, в който са публикувани най-важните (по преценка на музея) от тях.

Изданието е голям формат, с твърди корици и обложка, страниците са от дебела гланцова хартия. Илюстрациите съответно са големи и с висока резолюция, като повечето предмети в каталога са показани с повече от една снимки, които дават допълнителна представа за детайлите.

Каталогът описва как колекцията е създадена, предимно от дарения от ранни колекционери като Джордж Камерън Стоун. Има и разбира се обща информация за ислямските оръжия. Като съдържание и фокус, наподобява каталога на Фурусия фондацията. Акцентът е върху ранни оръжия и доспехи, с много високо качество на изработка или от изключително важно историческо значение. Повечето предмети са от 15-и до 17-и век, а образци от 19-и век почти липсват. Всеки предмет е представен подробно в каталога – с пълно описание и бележки относно произхода на предмета, съпоставка с подобни образци в други колекции и дори данни за майсторите, доколкото това е възможно.

Общо каталогът съдържа 126 експоната от колекцията на Метрополитън от ислямски оръжия и доспехи, която наброява над 3,000 предмета. С други думи по-малко от пет процента от всичко, което се намира в залите и хранилищата на музея по темата. Със сигурност, голяма част от това, което не е публикувано е също важно и интересно, но няма как дори да знаем за него, освен в разни каталози, където липсват снимки. Очаквано, преобладават османски, персийски и индийски оръжия. От Африка сигурно няма общо и десетина експоната, от които почти всичките са от мамелюците в Египет плюс една стара нимча и една каскара с персийско острие от булат и дръжка с интересен двоен помел. Отделно аз лично останах с впечатлението че основният автор на каталога, Дейвид Алекзандър, е специалист по доспехите, но не и непременно по хладното оръжие. Всичко това означава, че този каталог е просто малка стъпка по пътя на пълното публикуване и подробно изследване на огромната колекция на Метрополитън от ислямски оръжия.

Въпреки че у мен остана известна неудовлетвореност, в резултат от желанието ми да видя и другите експонати от колекцията, по възможност описани от ентусиаст по хладните оръжия, в каталога са публикувани по много добър начин десетки интересни и наистина важни експонати. Някои от тях са публикувани за пръв път в тази книга. Преводите на надписите по тях от Уил Квяткауски са също на изключително високо ниво и дават много информация за оръжията, доспехите и тяхната история. Харсевам каталога на Фурусия фондацията повече – там има повече и по-разнообразни предмети и научния текст е по-интересен и подробен, но за всеки, който иска да събира ислямски оръжия сериозно, се препоръчва да си набави копие от каталога на Метрополитън.