Книги за Африкански Ножове за Хвърляне

От всички африкански оръжия, може би най-характерните за континента са т. нар. ножове за хвърляне. Те не се срещат никъде другаде извън Африка и всъщност представляват железа с няколко разклонения, но сред колекционерите са известни като ножове и затова и тук ще ги наричам така. Интересните форми и голямото разнообразие от тях са заинтригували почти всеки изследовател на африкански оръжия и в резултат на това има няколко книги стриктно по темата. Аз имам три от тях и тук ще им дам кратък преглед.

Първата книга по темата е “Африканският Нож за Хвърляне” от Петер Вестердийк. Издадена през 1988-а година в едва 500 бройки, тази книга и до сега остава най-полезната. В нея Вестердийк е направил класификация на ножовете за хвърляне по географски зони, като тази класификация служи за определянето на ножовете и до ден днешен. Освен това е описан процесът на изковаване на ножовете и тяхната употреба. В частта, където е класификацията, има бележки за племената в отделните зони както и подробно описание и данни за самите ножове.

Книгата Кипинга от Марк Феликс на немски и английски е издадена малкопо-късно през 1991-ва година и ползва изцяло типологията на Вестердийк. Авторът има голям ентусиазъм по отношение на африканските ножове за хвърляне и споделя лични наблюдения от времето, което е прекарал в централната част на Африка, но като цяло тази книга не внася почти никаква допълнителна информация в сравнение с книгата на Вестердийк. Най-ценната част е едно приложение с голяма карта, на която са показани различните зони с образи на ножове от всяка от тях.

Книгата “The Cutting Edge” от Вестердийк и Шмид е каталог на ножовете за хвърляне в колекцията на музея в Лайден. В нея са дадени биографиите на търговците, които са събрали ножовете през втората половина на 19-и век, а основната част е самият каталог, в който ножовете са представени с детайлни цветни снимки. Това е в цонтраст с предишните две книги, които разгледахме, в които всички илюстрации са черно-бели.

Знам за поне едно издание на френски колекционер, посветено на ножовете за хвърляне от северната част на Африка, но в момента доставките на книги от Европа до Щатите са сложни. Ако някой ден се сдобия с нея, ще пусна преглед в блога.