Малък Щит от Кюрдистан

От Сомалия и Занзибар чак до Северна Суматра, в почти целия ислямски свят, малки кръгли щитове са били важна част от воинското оборудване чак до края на 19-и век. В блога показах “пюрис тюмага” от Аче, Суматра и кожен щит от Етиопия в постове за оръжията от тези краища на света, а на “гашана” от Сомалия даже отделих цял пост. Сега е време за още един малък щит, този път от Кюрдистан.

Този тип малки щитове са снимани в книгата на Тири, където са описани като османски. Това е до известна степен правилно, защото са от земи в състава на османската империя. Ако търсим по-специфично описание и принадлежност към етническа група, съдейки по стари снимки изглежда, че са ползвани предимно от кюрди в източна Анадола, а също така и от други етноси в региона – турци, арменци и т.н.т. Местният термин за тях е просто “калкан” и произлизат от османските щитове от първите няколко века на империята. Малкият им размер не предлага кой знае каква защита освен да отбиват удари с хладно оръжие по време на дуел. Като датировка са основно от втората половина на 19-и век.

Снимки на мъже с пълно бойно снаряжение и калкани

Моят щит не е в идеално състояние, особено от задната страна, но пък това дава възможност да видим каква е била конструкцията на тези щитове. Основната част от щита е от тръстикови стъбла, обшити с прежда за украса, навити в кръг около централна дървена част. От предната страна, парчето дърво в средата е покрито със стоманено умбо с квадратна издатина в центъра и още четири подобни издатини разположени в квадрат около ценъра. Вeроятно това е с цел щитът да може да се използва и за удари. Периферията на щита от предната страна също е обкована със стомана и е свързана с умбото с помощта на 25 стоманени лъча във формата на стрелки. От задната страна щитът е бил покрит с червен на цвят плат, а периферията е обшита с кожа. Все още стоят пръстените, за които е била закачена дръжката, която е била от преплетени ивици кожа. Като цяло, конструкцията е доста сложна, особено в сравнение с кожените щитове от Индия, Арабия и Източна Африка и в изработването на този малък щит са вложени сериозен труд и време. Диаметърът е 27.8 см.

Акцентът на колекцията остава върху Африка и следващите няколко поста ще са по основната тема. Малко разнообразие обаче не е излишно и отдавна исках да имам такъв щит, а сега като вече си давам сметка колко усилия и материали са вложени в изработвенто му, ми харесва още повече.