Нова Занзибарска Нимча

Всеки път когато видя занзибарска нимча, е трудно да устоя на изкушението да я взема, особено ако има някои характеристики, различни от тези на нимчите които са вече в колекцията. Като качество на изработка тази е в долния край на диапазона, но и от такива образци има какво да научим.

Острието наподобява острие на европейски абордажен тесак, но е грубо изработено и съответно почти сигурно местно производство. Както обикновено по тези саби, няма никакви маркировки. На едно място острието има повреда, което допълнително потвърждава ниското му качество.

Дървената ръкохватка е в характерния за занзибарските нимчи стил, с “костенурка” на помела. В долната част има украса от два кръга, запълнени с някаква бяла на цвят сплав. Гардът е по-интересен, защото е от вариант, при който отсъства полукръглия пръстен. Произведен е от две стоманени парчета, заварени едно към друго. Разклоненията имат украса, направена с пила. Подобен тип дръжки, но от по-високо качество се срещат на нимчи с ръкохватки от слонова кост със златни инкрустации. При тях също няма пръстен на гарда, като разклоненията са с по-сложна форма и приличат на стилизирани глави на дракони или други чудовища. За съжаление яката на дръжката под гарда липсва, също както не е запазена и канията.

Като цяло е очевидно, че става дума за нимча, направена в рамките на доста скромен бюджет. Ако приемем че по-качествените образци са произвеждани в Оман и след това продавани из Оманската Империя и сферата на оманско културно влияние чак до Коморите, то можем да предположим че в малките градчета и села по източното крайбрежие на Африка местни ковачи също са опитвали да правят нимчи. Тези селски ковачи са разполагали с по-ограничени ресурси от големите търговски центрове и не са имали лукса да специализират само в остриета на саби, за да могат да развият умения на най-високо ниво. Тази нимча изглежда като резултат на такъв тип продукция, предназначена за по-бедна част от населението.

Всяка нова занзибарска нимча в колекцията идва със своите особености и нюанси по отношение на острие, ръкохватка, предпазител, украса и т.н.т. и ме приближава към това един ден да опитам да направя условна типология на тези саби.