Основата на Библиотеката

Изграждането на библиотека по темите, които колекционираме е също толкова важно, колкото и изграждането на самата колекция. Двете вървят ръка за ръка, защото без книгите, ние не бихме могли да бъдем колекционери, а бихме били просто натрупвачи на предмети за които не знаем почти нищо. Независимо дали става дума за справочник, който показва цялото разнообразие от модели или типове оръжия подбрани по някакъв критерий или за задълбочено проучване за специфично оръжие, книгите ни служат като пътеводител в света на колекционирането. Даже до известна степен, дори са по-важни от самите предмети, защото ние сме само временни притежатели на нашата колекция, която непрекъснато се променя, докато натрупаните знания остават с нас докато сме живи и дори и след нас, ако намерим начин да ги предадем на други, както авторите изброени по-долу.

Тук ще разгледам няколко книги на български език, които за мен би трябвало да са в основата на библиотеката на всеки български колекционер или любител на хладното оръжие. Това е моят кратък списък и той сигурно ще се различава от нечий друг списък, но книгите съм подбрал по следния критерий – за момента на този пост, това са най-добрите книги на български в момента по теми, свързани с хладното оръжие. Ако вбъдеще някой публикува по-добри книги по тези теми, тогава ще се върна тук и ще внеса необходимите поправки. Има и други български книги за оръжие и милитария, които са на много високо ниво или ценни просто като добро начално упътване, но списъкът тук е за книги, в които хладното оръжие е основен акцент.

1.Йотов, Валери “Въоръжението и Снаряжението от Българското Средновековие (VII-XI Век)”, 2004. Започваме от началото на българската държава с оръжието на нейните създатели (и врагове). Това е каталог на всички оръжия, защитно въоръжение и друго снаряжение, намерено в съвременните граници на България и известно на роадния археолог Валери Йотов към Варненския Археологически Музей. Книгата е вече леко стара, като от тогава има нови находки и познанията ни за някои от експонатите включени в книгата са еволюирали и вече ги разпознаваме като от по-късен период (например няколко саби, които са най-вероятно свързани с присъствието на Златната Орда по нашите земи). Изданието е голям формат с твърди корици, но вероятно с цел цената да се запази в някакви граници, качеството на хартията не е особено високо и всички илюстрации са чернo-бели, без дори да има секция с цветни илюстрации на гланцирана хартия за някои от по-важните експонати. Това обаче с нищо не намалява от стойността на книгата като най-пълният справочник за оръжието и снаряжението на българските воини от първите няколко въка на съществуването на България. Всеки, който се интересува от развитието на хладното оръжие в българските земи, от върховете на стрели и копия през брадвите и боздуганите до сабите и мечовете има нужда да придобие копие.

2. Петров, Пламен “Дългото Хладно Оръжие на България след 1878 г.”, 2015. Това е второто, подобрено издание на същата книга, която беше първата книга по темата за стандартните модели дълго хладно оръжие в българската армия след Освобождението. Разликите с първото издание са по-голям формат, позволяващ по-големи снимки, на които по-добре се виждат някои детайли, както и някои допълнения. Някои от показаните образци са спорни, като например някои трофейни саби, които са единични образци и съответно може би нямат място в каталог на стандартни модели и т.н.т., но като цяло това е единствената публикация на български по темата и ще е полезна както на начинаещ колекционер, който иска да се запознае с моделите български саби, така и на по-напреднали колекционери.

3. Казазян, Агоп “Българско Късо Хладно Оръжие”, 2015. Също книга, която засега е единствена по рода си по темата за българските щикове и ножове. Авторът е колекционер, с изключително дълбоки познания по темата, като книгата е много добре написана и текстът е придружен с много на брой качествени илюстрации. Тази книга е еталон за книга в помощ на колекционерите на роден език.

4. “Сабите на Войводите” издание на Регионален Исторически Музей Велико Търново, 2017. За периода на Възраждането и Борбите за Освобождение има доста книги, но те обикновено са с по-широка тематика и включват и всякакво огнестрелно оръжие, аксесоари и т.н.т. Този каталог е изцяло посветен на хладното оръжие, като в него са събрани експонати, свързани с хайдути и освободителни дейци от всички регионални исторически музеи в България. Това е доста сериозно по мащаб начинание и качествените цветни снимки на гланцова хартия дават добра представа за различните видове ножове, саби, ками, мечове и щикове, ползвани в този период. Единственият недостатък е че книгата не предcтавлява задълбочено проучване по темата, а текстът преди каталога е от общ исторически характер. Форматът е хубав, но кориците са меки. За съжаление бройката на печат е малка и каталогът съответно труден за намиране, като аз съм благодарен на Симеон Цветков за помощта му да получа моята бройка, както и за това, че без неговите усилия и фотография реално този каталог не би съществувал.

Тези четири книги са достатъчни да дадат обзор на българското хладно оръжие през вековете, от създаването на Дунавска България до всички видове хладни оръжия в българските въоръжени сили от Освобождението до днес. Едно от предимствата на тези книги е достъпната цена, в сравнение с цените на качествени чуждестранни издания. Темата за хладното оръжие по нашите земи преди идването на Аспарух я оставям за бъдещ пост. Засега няма добра книга на български език за хладното оръжие от Второто Царство (има такава книга на английски от сръбски автор обаче) както и книга за оръжията от времето на Турското Робство и особено по-старите образци от преди Възраждането. Сигурен съм че изследователи, колекционери и реенактори ще направят така, че тези липси да бъдат запълнени.