“Панга На Вису” от Манфред Цирнгибл и Александър Кубец

“Панга На Вису” е третата и последна книга от Манфред Цирнгибл и Александър Кубец, която ще разгледам в блога. Заглавието е на суахили и означава “мечове и ножове” в превод, но книгата представя високо качествени, основно церемониални африкански оръжия и щитове. Тази книга е хронологично най-новата от Цирнгибл и на мен ми е любимата от трите.

Книгата е публикувана през 2009-а година. Изданието е голям формат, с твърди корици без обложка, с над 300 страници от гланцова хартия. Всичките снимки са цветни и големи. Интересно е че основната част от книгата е каталог с картинки, номера и съвсем кратко описание. След него, в края на книгата има по-подробни бележки към всеки номер от каталога. Това позволява на читателя да се потопи визуално в предметите, а ако иска повече информация за някой от тях да я намери сравнително лесно. Текстът е изцяло на немски език.

Когато един колекционер се задълбочи в дадена тема, книгите с информация от общ характер не са достатъчни. Възниква интерес към по-редките и не толкова добре известни образци, както и към предмети, които се отличават с по-високо качество на изработка. Панга На Вису е много добра книга точно в това отношение – каталогът съдържа предмети с по-висока стойност от обичайно срещаните, но без непременно да са музейни обрaзци, тотално недостъпни за обикновен колекционер. Много от показаните оръжия и щитове ги няма другаде и книгата е изключително полезна и като определител – в нея намерих информация за махдистките жезълчета например.

От трите книги на Цирнгибл предназначени за колекционери на африканско оръжие, Панга На Вису е тази, която най-много харесвам и препоръчвам. Тя е предназначена за напреднали в темата, но качеството на подбраните предмети е такова, че би трябвало да донесе естетическа наслада на всеки, който вземе книгата да я разгледа.