Равносметка на Годината и Поглед към 2020-а

В края на 2019-а е добър момент да погледна назад и да направя равносметка на годината от гледна точка на хобито. Беше добра година, с доста нови придобивки. От българското оръжие, два щика и жандармерийския кортик попълват празнини в колекцията. Тази тема върви лека полека за мен. От средновековните оръжия, брaдвата и хазарската сабя са добри образци на оръжията от най-ранната история на българската държава. Връщайки се към основната тема за африканското мюсюлманско оръжие, успях да добавя една кумая в добро състояние и мавърския ханджар към късото хладно. Освен това се сдобих с алжирски ятаган и флиса с размери на ятаган, а покрай тях и един гръцки ятаган в добро състояние, който нямаше как да подмина. Към дългите оръжия добавих още две такуби – една обикновена с европейско острие от 19-и век и разбира се, придобивката на годината, такубата със средновековното острие. Не бива да забравям и суданските церемониални скиптърчета, които макар и не тoлкова ценни, са сравнително редки и доста интересни. Общо взето, една дузина придобивки или по една на месец.

Част от придобивките през годината

Тази година беше много добра и откъм нови книги. На български излязоха дългоочакваната книга за овчарските ножове на Пламен Митев, както и книгата на Красимир Ганчев за царските кортици. Друга книга, която излезе от печат през 2019-а е първата книга на Симеон Цветков за щурмовите отряди през ПСВ със снимки на окопната кама. Друг книги на български, с които се сдобих са второто издание на Предов за кортиците и книгата на Богданович за сръбските щикове и ножове, преведена от Казазян, а и книжката за униформите и оръжиетона Бългaрската Легия. Тази година беше и моментът да попълня библиотеката и с двата каталога на оръжия от колекция Ватеви. По основната ми тема за африкански оръжия купих четири книги, плюс една за оръжейната в Малта, защото исках да науча повече за нимчите там. За Коледа получих за подарък каталог на индийски оръжия украсени със скъпоценни камъни и метали от колекцията Ал Сабах от Кувейт.

През Април посетих оръжейната в Малта – нещо, което исках да направя отдавна заради нимчите там. Дори и само те да бяха там, щеше да си струва, но и другите оръжия са много интересни, както и останалите музеи в Ла Валета и другите забележитолности по двата острова. Преди това, през март започнах този блог, за да съм сигурен че постовете и снимките ми няма да изчезнат с поредния закрит форум.

Главният Вход на Мдина, Малта

За следващата година е трудно да се правят точни планове, но все пак имам няколко основни цели:

  1. Броят на новите книги да е по-голям от броя на новите придобивки. Причините са няколко – основната е, че при придобивките искам да се съсредоточа върху качество, а не върху количество. Книгите са значително по-евтини от качествените придобивки и са не само важни за подобряване на познанията, но и времето прекарано в четене на добра книга носи, поне на мен, голямо удоволствие. .
  2. Да обновявам блога всяка седмица поне по веднъж. Това е просто въпрос на дисциплина.

Весела Нова Година на всички, дано 2020-а ви донесе придобивките, за които мечтаете!