“Скъпоценни Индийски Оръжия” от Салам Каукджи – Преглед

“Скъпоценни Индийски Оръжия” с автор Салам Каукджи е просто каталог на подбрани индийски оръжия от колекцията на шейх Насер Ал-Саба от Кувейт. Получих я като подарък за Коледа от съпругата ми, което беше много приятна изненада.

В книгата с добри цветни снимки са показани около 200 оръжия от колекцията, всичките отличаващи се с използването на скъпоценни и полускъпоценни камъни и благородни метали. Тези оръжия вероятно са били собственост на владетели и високопоставени дворяни, а не на обикновени воини. Скъпоценните камъни и високото качество на изработка са показвали престижа на собственика. За нашия вкус може би изглеждат кичозни, но не бива да бъдем заслепявани от собствените си естетически разбирания, създадени през 21-ви век на съвсем различно място в света. Тези оръжия трябва да бъдат оценени през призмата на вкусовете и модата в индийските дворци през 18-и век.

Авторът Салам Каукджи е уредник на колекцията Ал-Саба, която е посветена на всякакви предмети на изкуството от ислямския свят и оръжията в нея са само малка част. Самият автор няма същата страст към оръжията, като например Елгууд или Нордлунде и не е специалист по тях и историята им. Той е направил добър опит да даде информация като придружаващ текст към илюстрациите, но написаното от него трябва да бъде разгледано критично и съпоставено с информацията от други книги, като например тези от авторите, които споменах.

Книгата беше хубав подарък за мен, но препоръчвам ли я? От гледна точка на информация, според мен има по-добри книги за индийските оръжия. Реално, това е просто каталог на част от оръжията в колекцията на кувейтския шейх, красиво илюстрирани в добре направено издание. Тези предмети са от клас, който е недостъпен за обикновени колекционери, но може би точно за това такива каталози имат място в библиотеката – в тях се съдържат предмети, които едва ли някога ще държим в ръце, но които са важна част от историята на тези оръжия.