Каталог на Тибетски Оръжия от Колекцията на Метрополитън

Преди години когато интересите ми бяха по-обширни и тепърва оформях оръжейната ми библиотека, в нея попадна и книгата “Преоткриване на Оръжието и Доспехите от Тибет”, издадена по повод на специална изложба в оръжейната на Метрополитън посветена на този регион. Това, доколкото ми е известно, е единствената книга фокусирана върху тибетските оръжия и доспехи и тук е добър момент да споделя моя кратък преглед.

Самата книга е леко нестандартен, почти квадратен формат. Моята книга е с меки корици, но ако не се лъжа има и вариант с твърди корици. Страниците са от гланцова хартия, а снимките на предметите са цветни и с висока резолюция. Като цяло, намирам качеството на изданието за добро.

Книгата започва с няколко глави, от които първата, посветена на историята на оръжията и доспехите от Тибет е най-интересна. Има също кратък очерк на развитието на ковашкия занаят в Тибет, анализ на оръжията и доспехите в иконографията на региона и накрая и преглед на оръжията, натрупани в един от храмовете, където с вековете като част от даровете са събрани и някои много интересни образци. Същинската част е каталога, който е разделен на части според отделните видове оръжия и доспехи. Интересно е как някои от по-старите шлемове са трудни за разграничаване между тибетски или монголски. Други влияния върху местните форми, например от Индия и Китай са също очевидни. След каталога има апендикс с преводи на надписи и друга информация за тези с по-задълбочен интерес.

В заключение, книгата на Метрополитън е качествено издание, с информация и каталог, които са необходими за всеки с интерес към оръжията от Източна Азия. С оглед на приликите със съседни региони, тя ще е полезна и на всеки, който има интерес към Централна Азия и Индия или просто общ интерес към оръжията от различни места на света.