Още Една Голяма Кавалерийска Пика от Сахела

За кавалерийските пики от Сахела вече стана дума в предишен пост. По мой личен опит, те се срещат по-рядко от такубите и за това когато се появи възможност да добавя още един връх в колекцията, не се поколебах.

Дължината от върха до края на втулката е 92 сантиметра, т.е. размери подобни на тези на меч. Интересно е удебелението в края на втулката, непосредствено преди началото на острието. И втулката, и върха са украсени с геометрични мотиви, характерни за оръжията от Западна Африка. Долният накрайник и дървената дръжка, която сигурно е билa поне 3 метра, липсват изцяло, както почти винаги се случва с тези оръжия. По данни на предишния собственик, това е острие е събрано някъде в днешна Северна Нигерия между 1905-а и 1913-а година. С оглед на това е напълно възможно този връх да е произведен в края на 19-и век, в годините непосредствено преди колонизацията на Сахела.

Това не е най-дългата пика от Западна Африка в колекцията ми, защото пиката на племето Моси която показах преди е дълга 101 сантиметра от върха до края на втулката, но новата придобивка не й отстъпва с много. Това показва, че този тип пики са били популярни в доста обширна територия в тази част на света, от Канем Борну на границата на днешните нигерия Камерун и Чад чак до днешна Буркина Фасо. Изглежда също и че не са били церемониални, а с реално бойно предназначение като основно оръжие на тежката конница.

Каквато и да е историята на тези копия, едно нещо е сигурно – те са внушителни, интересни и изглеждат добре до другите оръжия в колекцията.