Оръжия от Епохата на Казаците

Историята на казаците от възникването им в края на средните векове през възхода им през 17-и век и залезът им през 18-и век е интересна и пълна с въоръжени конфликти. Оръжията, които казаците са ползвали са, както може да се предположи, разнообразна комбинация от оръжията в Русия, Полско-Литовската Уния и Османската Империя. Книгата “Оръжия от Епохата на Казаците” с автори Кирил Ривкин Роман Косарев и Валерий Нефедов е посветена на оръжията от тези няколко века, в които казаците са съществували като практически независими от регионалните сили около тях и дава добра представа за тях с помощта на експонати от множество частни колекции.

Книгата е среден по размер формат с меки корици. Състои се от общо 268 страници, като повечето са каталог на всякакви оръжия – както хладни, така и огнестрелни от частни колекции, публикувани с цветни снимки. Текстът на статиите е на три езика – украински, руски и английски. Описанията са също на тези три езика, но са подробни само на руски и украински.

След въведението, книгата се състои от три раздела, организирани по хронологичен принцип. Първият е за оръжията от 15-и век, вторият за оръжията от разцвета на казаците през 16-и и 17-и век и третият за тези от края на казашката епоха през 18-и век. Към всеки раздел има кратка статия от няколко страници, която разглежда развитието на оръжията в техния исторически контекст. Следва каталог на образци от малки и големи частни колекции, много от които са сравнително нови археологически находки. Във всеки раздел хладните и огнестрелните оръжия са представени заедно, което дава възможност да бъде изградена представа за това как типичният казак е бил въоръжен през вековете.

Много книги са пълни с музейни образци от най-високо технологично и художествено качество, но често липсват по-прости от към украса оръжия. Тази книга е точно обратното – мнозинството от предметите в нея са такива, каквито някога са ползвали обикновените казаци, а не атаманите. Състоянието им, особено на тези, които са иманярски находки е далече от перфектно. На мен лично това ми допада, защото съответства на оръжията, които един колекционер може да очаква реалистично да придобие. Казаците са встрани от моята основна тема, даже много встрани, но книгата на Ривкин, Косарев и Нефедов ми беше интересна и я препоръчвам на всеки с интерес към този регион и епоха.